İstanbul Tarihte Hangi Medeniyetlere Ev Sahipliği Yapmıştır?
İstanbul’un Ev Sahipliği Yaptığı Medeniyetler
İstanbul eski adıyla Konstantinopolis tarihte birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İstanbul, kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış kadim bir şehirdir. İstanbul’un bu kadar çekici ve önemli bir yer olmasının sebebi konumudur. Şehir öyle bir noktada kurulmuştur ki işgal edilmesi fazlasıyla zordur. Aynı zamanda bulunduğu konum doğu ile batının birleştiği yerdir. Bu sebeplerden dolayı sürekli olarak savaşların sebebi olmuştur.
Her medeniyetin, her devletin sahip olmak istediği bir şehirdir. Bulunduğu konum her devletin ilgisini çekmiştir.
İstanbul’u Kim Kurdu?
İstanbul’un kurucuları Antik Yunanlardır. İstanbul ilk adıyla Byzantium, Byzas adında bir kolonici tarafından kurulmuştur. Byzas, Mageralıdır ve Yunan’dır. Byzas, Dor şehri olan Megaradan bir Yunan kolonicidir. Byzas ve yanındaki diğer koloniciler bir şehir kurma görevi aldılar ve şehirlerini kurmak için yer aradılar. Bu grup Kalkedon’un yani Kadıköy’ün karşısındaki Haliç’e geldiler. Günümüzde tarihi yarımada olarak anılan bölgeye gelerek burada şehir kurmaya karar verdiler. Şehrin ilk yerleşimcileri de Antik Yunanlar idi. Bu insanlar bu mükemmel bölgede yıllarca yaşadılar fakat batıdan Roma İmparatorluğu’nun gelmesiyle şehir Roma’nın eline geçti.
Bu bilgi tarih için oldukça değerli bir bilgidir. Tarih bilmek bugünü anlamak için oldukça önemlidir.
Roma İmparatorluğu
Şehir Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirilince, şehrin adı Septimius Severus tarafından oğlunun adı olan Augusta Antonina kondu. İmparator 1. Konstantin zamanında ise şehir Roma İmparatorluğu’nun başkenti oldu. Konstantin bu şehri çok sevmişti ve başkenti buraya taşımıştı ve adına Nova Roma demişti. Aynı zamanda Konstantin, Roma’nın ilk Hristiyan imparatorudur. İstanbul’un eski adı olan Konstantinopolis adı aslında İmparator Konstantin’in isminden gelmektedir ve Konstantin’in Şehri anlamına gelmektedir
Roma bölündükten sonra Bizans İmparatorluğu ya da diğer adıyla Doğur Roma İmparatorluğu, İstanbul’un sahibi oldu ve başkenti olarak 1000 yıla yakın bir süre elinde tutmayı başardı. Ardından Bizans güçsüzleşmeye başladı çünkü İslamiyet’in yayılmasıyla güneyden Araplar, doğudan İranlılar saldırıyordu. Bu süreçte Türkler de Anadolu’ya girdi ve Bizans’ın gücü iyice kırıldı.
Selçuklu ve Anadolu Selçuklu Devletleri, Bizans’ın gücünü kırdıkça kırdı ve İstanbul’un yolu Türklere açılmış oldu. Fakat bu sırada Moğol saldırıları başladı ve Moğollar Anadolu Selçuklu Devleti’ni yıktı. Bir genel kültür bilgisi olarak öğrenilebilecek bir diğer bilgi ise İstanbul’u fetheden bir diğer medeniyetin Osmanlı İmparatorluğu olduğudur.
Osmanlı İmparatorluğu
Osmanlı Devleti, Selçukluların yıkılmasının ardından ortaya çıktı ve bulunduğu konum sayesinde oldukça güçlendi. Bizans’a komşu olan Osmanlı Devleti saldırılarını Bizans üzerine yoğunlaştırdı ve nihayetinde 1453 yılında Osmanlı padişahı II. Mehmet daha bilinir haliyle Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethetti. 600 yıla yakın süre boyunca da Osmanlı Devleti’nin başkenti olarak İstanbul kaldı. Ardından 1. Dünya Savaşı ile Osmanlı İmparatorluğu yıkıldı ve kısa süreli olarak itilaf devletleri İstanbul’u ele geçirse de sonunda Türkiye Cumhuriyeti şehri tekrar ele geçirdi.
İstanbul’a ev sahipliği yapan medeniyetler sırasıyla: Yunan, Roma ve Türk medeniyetleridir.
Etiketler: bizans, İstanbul, istanbul tarihi, kültürel miras, payitaht, roma, tarihi geçmiş, tarihi miras, Türkiye, Türkler
Eklenme Tarihi: 7 Mayıs 2020
Konu hakkında yorumunuzu yazın