Osmanlı – Yunan Savaşları
Osmanlı – Yunan Savaşı
Osmanlı ordusuyla Prens Konstantin’in yönettiği Yunanistan arasında geçen savaştır. Uzun yıllar megola idea peşinde koşan Avrupa’nın küçük ve şımarık devleti Yunanistan, Girit’i kendi topraklarına katmak için adada sürekli isyanlar başlatıyordu.
Büyük devletlerin savaş istememesine rağmen Yunanistan sürekli büyük devletlerin arkasına sığınarak Osmanlı ile diğer devletleri karşı karşıya getirmeye çalışıyordu. Osmanlı ise sürekli olarak hakkını bürokratik yollarla aramaya çalışıyordu. Yunanlılar hadsizlik seviyesini daha fazla artırmış ve adaya askeri harekât düzenleyerek, savunmasız Osmanlı Vatandaşlarını katletmiştir. Bunun üzerine Fransa, İtalya ve İngiltere filosundan oluşan bir donanma bölgeyi ablukaya alarak, bölgeyi sorumlu ilan etti. Harekât alanı daralan Yunanlılar adeta tek taraflı savaş ilan etmiş oldu. Türk İmparatorluğunun zor zamanlar yaşadığını bilen Yunanistan pastadan pay almak için boş durmuyordu.
Taselya Savaşı
Taselya Savaşı yakın zaman kazanılan zaferlerden biridir. Sultan Abdülhamid ülkesinin zor zamanlar geçirdiğinden, hiçbir ülkeyle savaşa girmek gibi bir arzusu yoktu. Zaten zor dönemlerden geçen ülkenin ömrünü boş yere tüketmek istemeyen Sultan’ın üzerindeki baskı artmıştı. Fakat Yunanlıların bu tutumu karşısında savaş kararı vermek kaçınılmaz olmuştu. Osmanlı’nın Yunanlılarasavaş açma kararı ardından ülkenin dört bir yanından akın akın insanlar payitaht etrafında birleşmiş ve Yunanlılardan intikam alınacak günün yaklaştığını düşünmüştür. Hatta o zamanlarda henüz çocuk yaşta olan Atatürk savaşa katılmak için okuldan kaçmış, küçük yaşta olduğu gerekçesiyle orduya alınmamıştır.
Fransız ve İngilizler, Yunanistan’ın tutumundan rahatsız oldukları için olayları dışardan izlemeyi tercih etmişlerdir. Sırp ve Bulgarlar ise tarafsız kalırken, Almanya da tarafsız kalmıştı. Yalnızca Rusların desteklediği Yunanlılara beklediği destek onlardan da gelmedi. Zira büyük devletlerin tepkilerinden çekinmişti. Yani bu kez Türkler, Yunanlıları tek yakalamıştı.
Savaşın yapılacağı Epir’de 28 bin Osmanlı, 60 bin Yunan askeri varken; Teselya’da Osmanlının 63 bin, Yunanlıların 43 bin ordusu bulunmaktaydı. Savaş başladıktan kısa süre üstünlüğü ele alan Ethem Paşa durum karşısında “Onca hazırlık yapıp savaşa çağırdılar, savaşa geldiğimizde de kaçıyorlar.” Şeklinde durumu özetlemiştir. 25 Nisan 1897’de al bayrak şehre inmiş ve büyük ganimet elde etmişti. 5 Mayıs’ta Konstantin mağlubiyete uğradı. II. Abdülhamid’in emriyle son savaşın emri verilmiş ve nihai zafer Osmanlı’nın olmuştur. Ancak bu aşamada Yunanistan’ın yardımına yeniden İngiltere, Fransa ve İngiltere koşmuş Atina’nın Türkleştirilmesi son anda engellenmiştir. Hatta Rus Çarı Atina’ya girerseniz, Erzurum’a gireriz diye bir telgraf çekerek padişahın hamlesi engellenmiş oldu.
Kılıçla kazandığımızda masada bırakmış olsak da bu savaş ile dosta düşmana Osmanlının hala ölmediğini göstermiş olmuştuk.
Etiketler: Anlaşmalar, Gizli Antlaşmalar, osmanlı, Osmanlı Yunan savaşı, savaşlar, Tarihteki Savaşlar, Taselya Savaşı, Türk Yunan Savaşları, Yunan Savaşları
Eklenme Tarihi: 9 Mayıs 2020
harika