Silikon Vadisinin Dünya Ekonomisindeki Yeri


Silikon Vadisinin Dünya Ekonomisindeki Yeri

Silikon Vadisinin Dünya Ekonomisi Üzerine Etkileri

Dünyamız; var olduğu süreçten beri birçok kez değişimler yaşamış gerek ekonomik ve gerekse sosyolojik evrimler geçirmiştir.  Gezegenlerin içinde hızla değişen, zaman kavramından etkilenen bir konuma sahiptir. Teknoloji çağıyla beraber internet kullanımının artması ve dijital ekonominin, teknolojisi gelişmiş ülkeler tarafından etkin bir şekilde kullanılması, ekonominin ve ticaretin dengelerini hızlı bir şekilde değiştirmeyi başarmıştır. Bu değişimi gözle görülür derece de etkileyen elemanlardan biri Silikon Vadisi’dir.

Peki, bu vadi dünya cennetlerinden sayılan yeşil vadi kadar gerçek midir ya da masallardaki Anka gibi ismi olup cismi olmayan bir varlık mıdır?

Silikon vadisi; California ülkesinin San Francisco eyaletinin sınırları içerisinde olan San Jose vadisine verilen isimdir. Bu bölgeye Silikon vadisi denilmesinin sebebi: topraklarının bereketli olmasından dolayı yonca üreticilerinin üretim potansiyelinin yüksek olmasıdır. Geri dönüşümü ciddi oranda yüz güldürdüğü için zamanla Silikon vadisi teknoloji devlerini ifade etmekte kullanılan bir kavram olmuştur.

Dünya ekonomisini önemli ölçüde etkileyen teknolojik girişimler,  birçok akıllı yatırımcının cazibe merkezi haline gelen dijital ekonomiye hayat veriyor.

Zengin bölgesel ekonomiye sahip olan bu bölgenin politikacıları girişimcilerin çalışmalarını destekleyebilmek için bölgede ilgi çeken yenilik odaklı kalkınma planları yürütmektedir. Günümüzde sosyolojik ve de teknolojik olarak dünyanın değişmesine öncülük eden küçük büyük birçok şirketi bünyesinde barındıran Silikon vadisi inovasyonun (yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş ürün (mal ya da hizmet), veya sürecin; yeni bir pazarlama yönteminin; ya da iş uygulamalarında, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde organizasyonel yöntemin uygulanmasıdır.) merkezlerinden biridir.

Peki, Silikon Vadisini Silikon Vadisi yapan şeyler nelerdir? 

Silikon vadisi çabuk yanılma yöntemini etkili bir şekilde kullanabiliyor. Bir projenin tutabileceğini alanında başarılı olabileceğini çok hızlı bir şekilde test edip, ilerleme kaydedilemiyorsa, proje yarıda bırakılıp yeni konulara geçilebiliyor. Bu da firma açısından hem zaman olarak hem de maddi kaynak olarak avantaj sağlıyor. Yani bir nevi ”zararın neresinden dönülürse kardır” hesabı yapılıyor. Bunu niye daha iyi yapabiliyorlar. Çünkü tecrübeye saygı gösteriliyor, girişim başarısı ile girişimci başarısı ayırt edilebiliyor. Yatırımcılar alanında deneyimli girişimcilere artı değerle bakıyorlar. Yatırımcılar bekledikleri performansı göstermeyen girişimcileri daha iyisini bulmak düşüncesiyle bırakabiliyorlar. Ülkemizde ise çabuk yanılma yöntemi nadir olarak kullanılıyor. Türk girişimciler olarak fikir ve girişimlerimize tutkuyla bağlanıyoruz. Ayrıca vazgeçmek, değiştirmek eğitim sistemimizin ezber usulüne dayalı bir metodu olduğu için başarısızlık hislerini depreştiriyor. Birde, dur biraz daha bekleyelim; belki tutar belki olur inancı yaygın.

Burada akla şu soru geliyor. Girişimde mevcut modelle devam mı etmeli yoksa değiştirmeli mi?

İnovasyonun en temel sorusu belki de budur. İşletme modeli başarıya ulaşmış olsa bile mevcut pazarda kabul, yayılma, takım, rekabet, yükselme, zirvede kalma, kaygıları girişimcilere bu soruyu otomatik olarak sorduruyor. Silikon vadisinde zor kararların alınmasını destekleyecek YALIN GİRİŞİM isminde bilgiye dayalı sistematik bir yaklaşım geliştirdi. Bu yaklaşım dünyaya hızla yayılıyor. Dünyanın dev ekonomiye sahip ülkeleri kabul görmüş başarıya ulaşmış bu YALIN GİRİŞİM projesini kendi ülkelerinde uyguluyorlar. Büyüme hızlarına hız katıyorlar. Yalın girişim; bir girişim inisiyatifinin kurumsal bir firmanın küçük bir versiyonu olmadığı ve o şekilde yönetilemeyeceği düşüncesinden yolaçıkar. Yalın girişim bir iş modeli ve değer kurgusu arayışıdır. Buradan yola çıkarak bir deney olarak yaklaşılmalı ve ona göre organize edilmelidir. Buradaki varsayımları tesbit edip, ortaya çıkan sonucu test edip, geliştirmeyi sağlayan bir ürün ve ölçme-öğrenme altyapısının nasıl uygulanacağını anlatır.

Dünyayı değiştirecek ekonomi devleri arasında ben de varım diyen ülkeleri Almanya’dan tutun da Endonezya’yakadar dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan Silikon vadilerinin araştırması yapılmıştır.

Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya’nın başkenti olan Berlin, hizmet ve teknolojiye dayalı girişimleriyle dünyada birçok yatırımcının dikkatini üzerine çekiyor. Özellikle son yıllarda birçok saygın kuruluş tarafından Avrupa’nın Silikon vadisi olarak kabul edilen şehir, ilk defa yatırım yapacak olan yeni girişimcilere sunduğu vergide indirim sistemi avantajlarıyla ve ucuz kira bedelleriyle cazibe merkezi haline gelmiştir. Londra ve New York gibi dijital dünyanın merkezlerinden biri olarak kabul edilen Berlin yüksek yaşam standartları ve üretkenliği destekleyen politikalarıyla ekonomik bir krizin pençesinde olan Avrupa’nın ilacı olamaya aday olan ülkelerden biri olarak görülüyor.

Dünyanın diğer bir ucu olan Endonezya’ya baktığımızda çok uluslu şirketler yatırım yapmak için bu ülkeyi tercih ediyorlar.

Burada yaşayan yerli halkın teknolojik aletlere; akıllı telefon ve tablet bilgisayarlara göstermiş olduğu ilginin büyüklüğüne bakıldığında, ülkedeki dijital ve internet alanlı yatırımların neden bu kadar üst seviyelerde gerçekleştiğini anlayabiliriz.

Gelişmekte olan Güney Asya ülkelerine göz attığımızda, yeni dijital ekonomi için yeni ürettiği bilgisayar yazılımı ve tasarım ürünlerinin yakın gelecekte ülke ekonomisinin yıldızını parlatacağını tahmin etmek zor olmasa gerek.

Ülkemize baktığımızda ise yerli Silikon vadisi diye adlandırılan ”Dijital Bosphorus” sektörde büyük heyecanla karşılanmıştır. Türkiye’nin genç ve dinamik nüfus yapısı dikkate alındığında dijital dünyaya çabuk adapte olması ve teknolojik tüm gelişmeleri yakından takip ettiği için çok uluslu şirketlerin yönünü ülkemizin ticaret merkezi olan İstanbul’a çevirmiştir. Bu ülke ekonomimiz açısından son derece önemli ve güzel bir gelişmedir.

Sosyal Medyada Paylaş Whatsapp Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , , , , , , ,
Eklenme Tarihi: 5 Mayıs 2020

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın