Osmanlıda Cellatlar


Osmanlıda Cellatlar

Osmanlıda Cellatlar 15. Yüzyılda kullanılmaya başlamış, ağırlıklı olarak Hırvat ve Çingenelerden seçilirdi. Yüzlerini gözlerine kadar örten, siyah giyinen bu adamlar tanınmamaya özen gösterirdi. Yaşadıkları dönemde halk tarafından cellat isminin anılmasından bile çekinilirdi. Saray cellatlarının sayısı 10-70 arası değişirdi. İçlerinden bazıları ise özel olarak eğitilmiş olanlardı. Onlar ya doğuştan ya da sonradan dilsiz olan ve kulakları duymayan gözü kara adamlardan oluşuyordu. Kurbanların haykırışlarını duyup, merhamet etmesin ve gördüklerini anlatamasın diye bu kişiler özel olarak seçilirdi. Ecel şerbeti adı da buradan gelir. Padişahın ölüm fermanını verdiği kişi önemli biriyse, cellatların başı (bostancı başı) tarafından zindana götürülür burada 3 gün süreyle tutulurdu. Hakkında çıkacak hükmün divan kurulunda görüşülmesinin ardından kişiyle bir fincan şerbet ikram edilirdi. Bu fincanın rengi beyaz ise, suçlunun affedilmesi; kızıl ise idamının çıkmasına işaretti.

İnfaz edilecek kişinin üzerindeki kıymetli eşyalar celladın malı sayılırdı. Cesedi atma ya da yakınlarına satma hakkı vardı. Kurbanların üzerindeki giysiler ise senede bir yapılan cellat mezadında satışa sunulur, geliri de kendi aralarında paylaşılırdı. Osmanlının en çok tanınan celladı Kara Ali’dir.

Osmanlı Celladı Kara Ali

Kara Ali, Osmanlının en çok bilinen Cellatlarından biriydi.  Kara Ali ilginç bir adamdır. Evliya Çelebi’nin günlüğünde ondan şöyle bahseder “ Euzibillah, çehresinde nur kalmamış zehir gibi bir adamdı, yaz kış kolları, göğsü, bağrı açık gezer; suçlu, masum, genç, ihtiyar, alim, Müslüman, Hristiyan, kadın, erkek… kim olduğu fark etmez onun için. Yalnız kement geçirilecek boyun, keser vurulacak ense vardır. Hatta çoğu zaman idam ettiği insanın kim olduğunu dahi sormaz, bostancı başının vur dediği boynu vurur.”

Kara Ali’nin tek bir kişinin idamından kaçmaya çalıştığı ve idamı çekinerek yerine getirdiği söylenir. Bu kişi deli lakabıyla bilinen Sultan İbrahim’in ta kendisiydi.

Osmanlıda cellatların mezar taşında isim ya da zürriyet yer almaz. Bunun sebebi cellat tarafından idam edilen kişilerin yakınlarının mezarları tahrip etmelerinin önüne geçmekti.

 

Sosyal Medyada Paylaş Whatsapp Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , , , , ,
Eklenme Tarihi: 9 Mayıs 2020

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın